Naturalne lody wytwarzane tradycyjnymi metodami, z najprostszych, gwarantujących wysoką jakość składników, mogą okazać się hitem w Twoim lokalu. I to przez cały rok! Wystarczy tylko zadbać o to, aby pozyskiwać je od zaufanego producenta. Czym się kierować przy jego wyborze?
Co powinien oferować dostawca?
Klienci, którzy kupują lody w cukierniach, lodziarniach, budkach i restauracjach, to najczęściej dorośli, którzy cenią sobie doznania podobne do tych, których doświadczali w dzieciństwie. Należy więc zadbać o to, by mieć w swojej ofercie smaki lodów naturalnych bazujące na znanych od dawna recepturach – tłustej śmietance, cukrze, świeżych owocach, czekoladzie czy orzechach. Ten prosty skład w połączeniu z doskonale znanymi konsumentom dodatkami sprawi, że będą oni naprawdę zadowoleni z takiego deseru. O ile nie jesteś sprzedawcą lodów, który wyróżnia się na rynku odjazdowymi, nietypowymi połączeniami smakowymi i bardzo zróżnicowaną ofertą, postaw na klasyczne smaki: śmietanka, wanilia, czekolada, truskawka. Dużym zainteresowaniem cieszą się też lody pistacjowe, mango, malinowe czy słony karmel – zdecydowanie warto mieć je w swojej podstawowej ofercie każdego dnia.
Jak wybrać bezpiecznego dostawcę lodów?
W przypadku deserów mrożonych produkowanych z wykorzystaniem mleka krowiego bardzo ważne jest, aby cały proces produkcji podlegał ścisłej kontroli mikrobiologicznej. Wadliwe urządzenia chłodnicze, przechowywanie w nieodpowiednich warunkach, nieprawidłowy transport – wszystko to może mieć wpływ na to, że lody, które otrzymasz do dalszej odsprzedaży, mogą być potencjalnie chorobotwórcze. Dlatego nie obawiaj się pytać potencjalnych dostawców o dokumenty poświadczające jakość czy prawidłowość łańcucha produkcji. Dzięki temu będziesz wiedział, że to, co oferujesz swoim konsumentom, jest w pełni bezpieczne. Każdy producent lodów naturalnych musi ściśle przestrzegać zaleceń sanepidu, dlatego nie może sobie pozwolić nawet na najmniejsze potknięcie w tej kwestii.
Gwarancja płynności dostawy
Artykuły spożywcze w postaci mrożonej mają ograniczone możliwości przechowywania i transportu. Muszą być wytwarzane na bieżąco, zgodnie z zapotrzebowaniem, przechowywane możliwie jak najkrócej – zanim wyruszą w drogę do odbiorcy – i transportowane z zachowaniem należytej ostrożności w warunkach chłodniczych, przez specjalnie przygotowane samochody dostawcze. Warto więc, aby Twój dostawca lodów miał zakład produkcyjny w pobliżu Twojej cukierni lub lodziarni. Dzięki temu będziesz mógł zamawiać u niego wyroby i otrzymywać je nawet tego samego dnia, bez konieczności robienia dużych zapasów i przechowywania ich w mroźni. Zwróć uwagę na obszar, na jakim pracuje firma, w której planujesz zamawiać swoje desery. Jeśli zakład produkcyjny mieści się tylko w jednym miejscu, a oferuje dostawy na bardzo dużych obszarach, wówczas szanse na to, by zamówić lody i otrzymać je tego samego dnia zaraz po wyprodukowaniu, maleją. Dobra hurtownia lodów dołoży wszelkich starań, aby udowodnić Ci, że zamawiane lody produkowane są na bieżąco – to pozwoli Ci zyskać pewność, że sprzedajesz wyroby najwyższej jakości i pierwszej świeżości.