You are currently viewing Jak wykorzystać rożki waflowe do dekoracji deserów?

Jak wykorzystać rożki waflowe do dekoracji deserów?

Kolorowe, smakowite desery lodowe (i nie tylko!) fantastycznie komponują się z rożkami, do których zwykle nakłada się klasyczne mrożone kulki o różnych smakach. Jak sprawić, by stół udekorowany pysznościami był jak najbardziej atrakcyjny dla najmłodszych imprezowiczów? Podpowiadamy!

Lody z rożkiem podane nieco inaczej

Kolorowe wafelki w różnych smakach – na przykład czekoladowym, malinowym czy aloesowym, a także klasyczne jasne to świetny sposób na to, by uświetnić kinderbal, ale również imprezę dla dorosłych, którzy przecież też uwielbiają słodycze. Można je podawać z lodami, ale w nietypowej wersji. Wystarczy w ładnej miseczce lub pucharku ułożyć lody, udekorować bitą śmietaną, sosami lub posypkami, a następnie wbić w tak powstałą górkę rożek. Oprócz tego, że powstanie niekonwencjonalny deser, to jeszcze można będzie jeść go łyżką – to idealna opcja w przypadku urządzania słodkiego stołu dla młodszych dzieci, które często nie nadążają z oblizywaniem lodów gałkowych.

Waflowe rożki z owocową zawartością

Smakowite i ładne wafelki można również wykorzystać w nieszablonowy sposób, mocząc ich górną część w rozpuszczonej czekoladzie lub lukrze, a następnie w kolorowej posypce cukrowej, jadalnym brokacie lub innym sypkim i efektownym produkcie do dekoracji. Powstaje w ten sposób dekoracyjne „naczynie”, które jednak dla pewności można umieścić dodatkowo w wysokiej szklance, aby wygodniej było z niego korzystać maluchom. To jednak nie koniec – tak ozdobione wafle kakaowe do lodów warto wypełnić w środku owocami – truskawkami, borówkami, malinami, cząstkami gruszek, ananasów, kiwi i innych. Tak atrakcyjna forma podania owoców doskonale sprawdza się w przypadku dzieci, które wówczas dużo chętniej się nimi zajadają po obiedzie lub w czasie imprez urodzinowych.

Tort z motywem lodowym – idealny na wiele okazji

Ociekający pastelowymi barwami tort oblany słodką masą, wypełniony wewnątrz kolorowymi kremami i biszkoptami może przybrać nietypową formę, jeśli jego wierzch ozdobisz „gałkami lodów” wykonanymi z masy cukrowej, a na nie nałożysz smakowite wafle. Pokruszone kolorowe rożki mogą także stanowić dobrą ozdobę ciasta – doświadczeni cukiernicy potrafią z nich nieraz wyczarować prawdziwe arcydzieła! Taki uroczy, dziewczęcy tort to świetny pomysł nie tylko w przypadku urodzin dziecka, ale również jako gwóźdź programu podczas baby shower czy wieczoru panieńskiego.

Tradycyjne lody fantazyjnie ozdobione

Jeśli jednak skłaniasz się ku temu, aby podczas specjalnej imprezy podać tradycyjne lody gałkowe w kolorowych waflach, zadbaj o to, aby odpowiednio je udekorować. Pojedyncze gałki lodów wciśnięte mocno w wafelek można zanurzyć w kąpieli wodnej, posypać kolorowymi gwiazdkami, wbić w środek rurkę waflową lub inne jadalne ozdoby, a następnie wstawić na kilkanaście minut do zamrażalnika. Tym sposobem każda dekoracja deserów lodowych może być zupełnie inna i to od Ciebie zależy, jaki przybierze charakter. W sklepach z zaopatrzeniem cukierników jest do wyboru wiele fantastycznych barwników, posypek, figurek, mas cukrowych, jadalnych płatków, żeli w pisakach i brokatów. Możesz również posłużyć się tym, co znajdziesz w sklepie spożywczym – pokruszoną czekoladą, piankami, owocami i mnóstwem innych smakołyków, dzięki którym desery przybiorą zupełnie inną formę, niż ta tradycyjna. Tak podawane słodycze to świetny sposób na to, by przyciągnąć do swojego lokalu klientów spragnionych nowości. A może zorganizujesz u siebie warsztaty dla dzieci z tworzenia wesołych rożków? Wszystko w Twoich rękach!