Zmrożone słodkości znane są ludzkości od zarania dziejów. Szacuje się, że lodami raczyli swoje podniebienia mieszkańcy Chin już 3 tys. lat temu. W Europe popularność zaczęły one zdobywać w 1660 r., na początku głównie we Francji, w której to – w Paryżu – powstała pierwsza lodziarnia. Dziś produkty z tej kategorii dostępne są w każdym sklepie. Pakowane wyroby nie umywają się jednak w żadnym stopniu do wytwarzanych w tradycyjny sposób lodów rzemieślniczych. Dowiedz się o nich więcej i sprawdź, co znaczy to określenie!
Nieskończoność smaków
W przypadku doboru dodatkowych składników pole do popisu jest do prawdy ogromne. Choć przeważają klasyczne wersje smakowe, zdarzają się również odstępstwa on ogólnie przyjętych standardów. Smaki różnią się też w zależności od lokalizacji. W Japonii jada się np. rzemieślnicze lody sezamowe czy też o smaku zielonej herbaty, w Stanach Zjednoczonych dostępne są z kolei warianty z kawałkami chrupiącego bekonu i syropem klonowym.
Dodatki, które trafiają do lodów z tej kategorii, to przeróżne owoce, orzechy, bakalie, wanilia czy czekolada. Rzemieślnicze lodziarnie idą z duchem czasu i często urozmaicają swoją ofertę o nie zawierające nabiału sorbety owocowe, warianty bez cukru, a nawet wegańskie na bazie różnych typów mleka roślinnego.
Zapomnij o gotowych pastach
Profesjonalne i zgodne ze standardami wytwarzanie lodów rzemieślniczych to kształtowana przez wieki kulinarna sztuka, która dzięki nowoczesnym technologiom stała się szerzej dostępna. Co to znaczy? Otóż tradycyjne podejście do ich produkcji nadal wymaga wiedzy, kunsztu i najwyższej jakości składników. Wielu producentów wprowadza dziś klientów w błąd, sugerując, że ich wyroby są zrobione w tradycyjny sposób. Tymczasem używają oni gotowych, szeroko dostępnych past.
Lody rzemieślnicze od zaufanego producenta
Niestety, mają one niewiele wspólnego z tymi prawdziwymi, tworzonymi z zamiłowania, wedle oryginalnych, autorskich receptur lodami. Naturalne składniki różnią się od siebie, podczas gdy gotowe masy smakowe zawsze smakują tak samo. Powoduje to, że nie ma dwóch takich samych rzemieślniczych lodziarni i każda z nich ma swój własny unikatowy styl. Nasza firma doskonale wie, na czym polega przygotowywanie wyjątkowych, naturalnych receptur na bazie wysokiej jakości, świeżych składników. Zamów je do swojej lodziarni, kawiarni czy restauracji!