W dzisiejszych czasach, gdy programy telewizyjne o gotowaniu cieszą się tak ogromną popularnością, chyba każdy konsument dokładnie wie, czego oczekuje po wizycie w restauracji i jest wyczulony na wiele kwestii jakościowych. Co to oznacza dla Ciebie, jako przedsiębiorcy prowadzącego restaurację, cukiernię lub kawiarnię? Że musisz położyć największy nacisk na to, co podajesz, a nie tylko, w jaki sposób to robisz!
1. Desery zimowe – to nie tylko lody!
Latem słynne lody naturalne serwowane w Twoim lokalu przyciągają tłumy? To wspaniale, lecz sprzedaż lodów nie powinna ustawać tylko dlatego, że na zewnątrz zrobiło się chłodniej! Jedzenie lodów zimą jest równie ekscytujące, jak latem, szczególnie w towarzystwie gorących napojów czy rozgrzewających dań obiadowych. Miej jednak na uwadze tę garść klientów, którzy przy niesprzyjającej aurze nie lubią dodatkowo ochładzać się lodami i sięgnij po propozycje deserów idealnych na zimę – na przykład musów czekoladowych lub z mascarpone.
2. Reklama w Internecie
Bądź obecny w sieci. Uzupełnij swoją wizytówkę, pozwól się oznaczyć w mapach Google, załóż stronę lub social media – klienci, którzy wybierają się, aby na przykład zjeść najlepsze lody śmietankowe lub inne desery restauracyjne w okolicy, prawdopodobnie nie będą chodzili po ulicy, zaglądając w każdy szyld, lecz skorzystają z wyszukiwarki. Jeśli nie uda im się tam znaleźć Ciebie – raczej sami nie wpadną do Twojego lokalu!
3. Rabaty i promocje
Jeśli chcesz skusić tych, którzy przychodzą do Ciebie regularnie, aby odwiedzali Cię częściej, oraz przyciągnąć nowych – po prostu organizuj raz na jakiś czas promocje. Jest sporo gości, którzy chętniej skuszą się na Twoje fenomenalne desery restauracyjne lub inne pyszności, jeśli dostaną je na przykład 15% taniej!
4. Degustacje
Jak masz przekonać klientów, że Twoje słynne lody naturalne są faktycznie lepsze niż te od konkurencji? Po prostu pozwól im skosztować i samodzielnie wydać opinię! Od czasu do czasu wyjdź na ulicę z darmowymi próbkami lodów, deserów czy innych przysmaków i reklamuj je w okolicy. Ma to olbrzymią siłą oddziaływania! Następnym razem, gdy klient będzie miał chęć na lody śmietankowe i cztery restauracje w okolicy, które je oferują, przypomni sobie, że u Ciebie już je próbował za darmo i były naprawdę pyszne. Istnieje spore prawdopodobieństwo, że pójdzie tam, gdzie będzie wiedział na pewno, co dostanie, niż zdecyduje się na nowość konkurencji, za którą będzie musiał zapłacić z góry, nie znając jej smaku.
5. Cross-selling – sprzedaż krzyżowa
Idealnym jej odzwierciedleniem jest doskonale znane nam pytanie „a może frytki do tego?”. Cross-selling to sprzedaż lodów w zestawie z kubkiem kawy lub herbaty taniej, niż wynosiłyby te dwie pozycje kupione poza zestawem. Klient, który wpada do Ciebie tylko na kawę, być może skusi się na porcję lodów lub deseru zimowego w naprawdę korzystnej cenie, lub na odwrót – kupując jedynie lody, zapewne chętnie skosztuje też Twojej pysznej pobudzającej kawy z ekspresu.
Zwiększenie sprzedaży w restauracji – podsumowanie
Przy tak dużej konkurencji naprawdę trzeba się postarać, aby przyciągnąć do siebie klientów. Jak to jest, że do jednych restauracji ustawiają się kolejki i na stolik trzeba czekać kilkadziesiąt minut, a inne świecą pustkami? Oprócz marketingu ważne jest także sprostanie potrzebom klientów, a ci nie przychodzą do restauracji, aby jeść potrawy, które mogą sobie ugotować w domu mniejszym kosztem. Zachwyć ich, zaproponuj coś, czego raczej nie mają możliwości przyrządzić sobie sami i patrz, jak pozytywna opinia o Twojej restauracji idzie w świat!