You are currently viewing Ranking najpopularniejszych smaków lodów w Polsce

Ranking najpopularniejszych smaków lodów w Polsce

Gdy nadchodzi sezon letni, sięgamy po tradycyjne mrożone desery dużo częściej, niż w pozostałe miesiące roku. Nic w tym dziwnego – oprócz walorów smakowych dają one mnóstwo orzeźwienia, którego tak bardzo potrzebujemy w upalne lato. A czy są smaki, po które Polacy sięgają najchętniej? Sprawdzamy!

W Polsce króluje tradycja – śmietanka, czekolada i truskawka

Wielu miłośników mrożonych słodkości deklaruje, że lubią próbować nowych, intrygujących smaków. Guma balonowa, słony karmel, mango i inne ekstrawaganckie propozycje często goszczą w menu dobrych lodziarni czy cukierni. Jednak okazuje się, że największym zainteresowaniem cieszą się klasyki – lody naturalne w wafelku w trzech wersjach: śmietanka, czekolada i truskawka.

Skąd takie wybory?

Sięgając po ten deser jako dorośli, lubimy wracać do tego, co doskonale znamy – do swojego dzieciństwa, czyli okresu, który kojarzy nam się zwykle z najlepszym jedzeniem i beztroską. Lodowe wyroby powstające na bazie śmietanki, mleka i cukru bez jakichkolwiek dodatków to coś, co cenimy sobie najbardziej. Dawniej oferty lodziarni nie były tak bogate, jak dziś, więc często był to jedyny dostępny, ale i tak bardzo pożądany przysmak. Popularne smaki lodów to również czekoladowy – często z kawałkami pokruszonej czekolady deserowej, intensywnie zabarwiony kakao. To z kolei wariant o bardzo intensywnym, dostępnym w zasadzie w każdym zakątku świata smaku, po którym doskonale wiemy, czego się spodziewać. Spory udział w tym wyborze ma fakt, że słodkie brązowe tabliczki mleczne to jeden z ulubionych przysmaków nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Kolejne w rankingu są lody truskawkowe, co raczej nie dziwi, zważywszy na to, jak ogromną popularnością cieszą się u nas truskawki w czerwcu. Dostępne są na straganach na każdym rogu i znikają jak świeże bułeczki, a my nie możemy doczekać się kolejnego sezonu. Ich smak w każdej postaci doceniają i dzieci, i dorośli, dlatego uwielbiamy delektować się śmietankowymi lodami z dodatkiem truskawek. Coraz częściej jednak sięgamy po sorbety – to opcja dla tych, którzy nie mogą się oprzeć przyjemności jedzenia słodkich owoców w wersji gałkowej prosto z chłodni, ale nie mogą spożywać mleka krowiego.

Popularne lody – klasyk, który warto mieć w swoim lokalu

Choć wiele lodziarni czy cukierni decyduje się na wprowadzenie do swojej oferty intrygujących smaków lodów, to nie powinny one zapominać o tym, by tych trzech faworytów również się w niej znalazło. Chodzi o to, aby zapewnić możliwość wyboru również tym osobom, które niechętnie wychodzą poza to, co doskonale znają i naprawdę lubią – bo też nie mają powodu, by to robić! Dla tych, którzy prowadzą lokale gastronomiczne ze słodkimi mrożonymi deserami, ważna jest również produkcja lodów – czyli pozyskiwanie ich od lokalnych dostawców, którzy gwarantują ich bezpieczeństwo mikrobiologiczne i prawdziwy, tradycyjny smak – taki, który doskonale znamy z dzieciństwa, i który pomoże, choć na chwilę przenieść się myślami w te beztroskie czasy.