You are currently viewing Jakie rodzaje rożków waflowych są dostępne na rynku?

Jakie rodzaje rożków waflowych są dostępne na rynku?

Lody tradycyjne od lat pozostają numerem jeden na liście ulubionych przysmaków letnich nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Właściciele cukierni, lodziarni i restauracji zdecydowanie powinni zadbać o to, by mieć je w swoim asortymencie – i do tego móc zaoferować klientom najpyszniejsze gałki w wielu różnych odsłonach smakowych i kolorystycznych. W jakich rożkach można je zaserwować?

Klasyczne beżowe wafle – smak, który każdy zna i lubi

Wypiekane z ciasta przypominającego gofrowe chrupiące rożki perfekcyjnie komponują się z delikatnym, śmietankowym smakiem lodowych kulek. Istotne jest jednak, aby były one tylko smakowitym dodatkiem, a nie odgrywały głównej roli w tym przysmaku. Rożki waflowe zwyczajne to wyroby o jasnym kolorze i delikatnie słodkim posmaku. Występują one w kilku wersjach rozmiarowych – w zależności do tego, ile gałek ma się do nich zmieścić jednocześnie, mają mniejszą lub większą średnicę stożka. Te o mniejszym rozmiarze są idealne do lodów z pojedynczymi kulkami, z kolei szerokie i wysokie mogą zmieścić w sobie trzy, a nawet więcej gałek jednocześnie.

Kolorowe wafelki – dopasuj smak do lodów

Coraz większym powodzeniem cieszą się również słodkie rożki do lodów w różnych wariantach kolorystycznych i smakowych. Występują one zwykle w mniejszej rozpiętości rozmiarów, ale za to oferują więcej przyjemnych doznań. Jednym z bardziej oryginalnych jest na przykład ciemnozielony wafel o smaku aloesowym, który doskonale pasuje do lodów owocowych, ale też śmietankowych czy pistacjowych. Jasno- lub ciemnobrązowe, a nawet czarne wafle barwione kakao to oczywiście perfekcyjne dopełnienie lodów czekoladowych lub straciatella, ale też waniliowych czy orzechowych. Soczyście czerwony wafel o smaku malinowym to z kolei propozycja świetna dla lodów owocowych. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby z użyciem tych nietypowych odmian rożków stworzyć swoją własną, oryginalną kompozycję.

Dlaczego warto mieć u siebie większy wybór rożków waflowych?

Klienci cukierni i lodziarni lubią mieć wybór. Dla wielu z nich możliwość komponowania ciekawych połączeń smaków to dodatkowa atrakcja, którą może dawać tylko wizyta w dobrze zaopatrzonym lokalu. Pyszne wafle czekoladowe, malinowe czy aloesowe w zestawieniu z prawdziwymi lodami na gęstej śmietance mogą zapewnić największym smakoszom mnóstwo przyjemności – i zdecydowanie warto zabiegać o to, by im to umożliwić. Najczęściej jednak korzystają z tego faktu dzieci – uwielbiają one eksperymentować z kolorami oraz smakami i cieszy je, gdy mogą same wybrać, co będą jadły na deser w upalny dzień. Kolorowe wafle to także przyjemny, ciekawy akcent podczas organizacji różnych przyjęć urodzinowych dla dzieci w każdym wieku. Mając je w swoim lokalu, możesz zaoferować więcej, niż Twoja konkurencja, a tym samym zadbać o to, by mieć stały przepływ klientów w lodziarni lub cukierni, i to przez cały rok!