Lody tradycyjne od lat pozostają numerem jeden na liście ulubionych przysmaków letnich nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Właściciele cukierni, lodziarni i restauracji zdecydowanie powinni zadbać o to, by mieć je w swoim asortymencie – i do tego móc zaoferować klientom najpyszniejsze gałki w wielu różnych odsłonach smakowych i kolorystycznych. W jakich rożkach można je zaserwować?
Klasyczne beżowe wafle – smak, który każdy zna i lubi
Wypiekane z ciasta przypominającego gofrowe chrupiące rożki perfekcyjnie komponują się z delikatnym, śmietankowym smakiem lodowych kulek. Istotne jest jednak, aby były one tylko smakowitym dodatkiem, a nie odgrywały głównej roli w tym przysmaku. Rożki waflowe zwyczajne to wyroby o jasnym kolorze i delikatnie słodkim posmaku. Występują one w kilku wersjach rozmiarowych – w zależności do tego, ile gałek ma się do nich zmieścić jednocześnie, mają mniejszą lub większą średnicę stożka. Te o mniejszym rozmiarze są idealne do lodów z pojedynczymi kulkami, z kolei szerokie i wysokie mogą zmieścić w sobie trzy, a nawet więcej gałek jednocześnie.
Kolorowe wafelki – dopasuj smak do lodów
Coraz większym powodzeniem cieszą się również słodkie rożki do lodów w różnych wariantach kolorystycznych i smakowych. Występują one zwykle w mniejszej rozpiętości rozmiarów, ale za to oferują więcej przyjemnych doznań. Jednym z bardziej oryginalnych jest na przykład ciemnozielony wafel o smaku aloesowym, który doskonale pasuje do lodów owocowych, ale też śmietankowych czy pistacjowych. Jasno- lub ciemnobrązowe, a nawet czarne wafle barwione kakao to oczywiście perfekcyjne dopełnienie lodów czekoladowych lub straciatella, ale też waniliowych czy orzechowych. Soczyście czerwony wafel o smaku malinowym to z kolei propozycja świetna dla lodów owocowych. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby z użyciem tych nietypowych odmian rożków stworzyć swoją własną, oryginalną kompozycję.
Dlaczego warto mieć u siebie większy wybór rożków waflowych?
Klienci cukierni i lodziarni lubią mieć wybór. Dla wielu z nich możliwość komponowania ciekawych połączeń smaków to dodatkowa atrakcja, którą może dawać tylko wizyta w dobrze zaopatrzonym lokalu. Pyszne wafle czekoladowe, malinowe czy aloesowe w zestawieniu z prawdziwymi lodami na gęstej śmietance mogą zapewnić największym smakoszom mnóstwo przyjemności – i zdecydowanie warto zabiegać o to, by im to umożliwić. Najczęściej jednak korzystają z tego faktu dzieci – uwielbiają one eksperymentować z kolorami oraz smakami i cieszy je, gdy mogą same wybrać, co będą jadły na deser w upalny dzień. Kolorowe wafle to także przyjemny, ciekawy akcent podczas organizacji różnych przyjęć urodzinowych dla dzieci w każdym wieku. Mając je w swoim lokalu, możesz zaoferować więcej, niż Twoja konkurencja, a tym samym zadbać o to, by mieć stały przepływ klientów w lodziarni lub cukierni, i to przez cały rok!